Mit tegyél, és mit ne tegyél vitorlásbérléskor?

Összegyűjtöttük számodra a legfontosabb tanulságokat, amiket ha megteszel, vagy éppen nem teszel meg, a vitorlásbérlés életreszóló élmény marad számodra.

A Füredyachtnál már március 15-től egészen november 15-ig tudsz hajót bérelni. Használd ki az egész szezont, gondolkozz az elő- és utószezonban is, vagy ha mindenképpen a nyári csúcsban szeretnél hajót bérelni, akár 1 évre előre foglald le a kiszemelt hajót.

Ha az online rendszerünkben lévő hajóink közül nem találsz a számodra megfelelő szabad időpontot vagy hajót, mindenképpen hívj minket vagy írj nekünk, és találunk megfelelő hajót és időpontot.

Ha szeretnéd a hajóbérlés idejét egy éjszakával meghosszabbítani, elég csak jelezned felénk, és a hajó foglaltságát figyelembe véve a  bérlési időszakot megelőző estén 19.30-tól már átadjuk a hajót, melynek díja 30.000,-ft/éj.

Hajóvezetői engedély, személyigazolvány, mobiltelefon mindig legyen nálad a hajóbérlés ideje alatt. Átvételkor nézd át a hajót rsézletesen kívül-belül, ellenőrizd a készletek és felszerelések meglétét, nézd meg, hogy a hajó okmányai, a hajólevél, bérbeadási igazolás, bérleti szerződés minden esetben legyen veled a hajó fedélzetén.

Kihajózás előtt mindig vizsgáld meg és nézz utána a várható időjárásnak, hiszen nagyban befolyásolhatja a tervezett túra útvonalát és idejét. Minden esetben gondoskkodj az átgondolt feladatkiosztásról az utasaid között. Kifutás előtt kapitányként mindig rendezd el a köteleket és ellenőrizd a hajó biztonsági berendezéseit, folyadékszintjeit, utasait.

A hirtelen jött balatoni vihar csak legenda. A szél erősödésére a jól kiépített viharjelző rendszer legalább 1 órával előtte figyelmeztet.

A Füredyacht összes hajója bérbevehető kapitányi szolgáltatással vagy kapitány nélkül is, azonban ha még nem vagy biztos a tudásodban, és magabiztosabb tudást szeretnél szerezni a kiválasztott hajón, gyere el bérlésfelkészítő tanfolyamunk egyikére és a bérlésed első napját 50%-ban mi álljuk! Így tudást és kedvezményt is szerezhetsz egy időben!

Vitorláshajóra kényelmes, több rétegű ruházatban érdemes jönnöd, puha, gumitalpú cipőben. Hőérzetünk erős szélben nagy mértékben csökken, ezt vedd figyelembe a ruházatod összállításakor! Nyáron naptej, napszemüveg és nap elleni védelemre alkalmas sapka elengedhetetlen egy kellemes vitorlázáshoz. A jobb helykihasználás érdekében a személyes holmik tárolásához mindenképpen sporttáskát válassz utazótáska helyett. Sporttáskádat könnyedén félbehajtva elhelyezheted egy ágy alatti tárolóban, így nem foglal helyet.

A bérlés ideje alatt a hajón tartózkodó gyermekek mentőmellényéről is gondoskodunk, elegendő, ha a bérlés kezdetekor jelzed, hogy milyen súlyú gyermekeknek kell a mellény.

Mindegyik hajónk rendelkezik hűtőszekrénnyel. Érdemes azonban ezeket előhűtött itallal feltöltened, hiszen a korlátozott lehetőségek miatt a hajók hűtője lassabban hűt, mint egy háztartási hűtőgép.

Bérléskor a hajókat feltöltött víztartályokkal, ezüst alapú fertőtlenítővel kezelve adjuk át. Azonban a tartályban található víz nem ivóvíz minőségű, fogyasztásra nem alkalmas, ezért érdemes megfelelő mennyiségű palackozott ivóvíz készlettel érkezned a hajóra.

Hajóink mindegyike rendelkezik “feketevíz” tartállyal, így a wc használata mindenhol megengedett. A kényelem érdekében a kikötőkben a kiépített vizesblokkok használatát javasoljuk. A wc kagylóba soha ne dobj papírt, a használt papír tárolására a hajókban külön erre a célra kialakított szemetesek alkalmasak.

Az esetleges sérülések elkerülése érdekében a hajókon található pufferek használatára is fordíts különös gondot! Soha ne állj ki vagy be kikötő oszlopok közé a hajó oldalán lógó pufferekkel, mert azok elakadhatnak, leszakadhatnak és adott esetben akár a hajó irányát is eltéríthetik. A fenderek rendeltetésük szerint a már nem mozgásban lévő hajó oldalát védik meg egy másik, szomszédos hajótól vagy a mólótól. Vitorlázás közben is vedd be a puffereket, hiszen semmilyen szempontból nem előnyös a vízen pattogó ütközőbója.

Kikötést követően mindig nézd át a hajót, különösen azokat a kikötőbikára készített csomókat, amelyeket kezdő utasaid készítettek. Ellenőrizd a vitorlák rögzítését, az elektromos kábel csatlakozását, a fedélzeti nyílások fedeleit, egyszóval gondosan hagyd a hajót a kikötőhelyén.

Mielőtt kihajózol, minden esetben gondold végig a lehetséges útjog adási és kitérési helyzeteket. Gondolj a backboard szabályra és a szél alatti hajó szabályra! Ha egy másik hajót állandó orrszögben látsz közeledni, összeütközés veszélye áll fenn. A nem útjogos hajó határozott kitérése szükséges  a helyzet megoldására.

Kikötőben mindig várd meg az indulással az éppen kikötési manővere közben lévő hajót, és a kikötő területén körültekintő, biztonságos sebességgel és jobbra tartással közlekedj, így elejét veheted a gyakori és felesleges kikötői károknak.

A Tihany-révnél különös körültekintéssel tartsd be a kardinális bója jelzéseket, melyeket megtalálsz a hajó fedélzetén a pilot könyvben, és mindig azok iránymutatása szerint kelj át a szoroson!

Ha a fedélzeten tartózkodsz te vagy az utasok közül bárki, használd mindig a lobogót a fedélzeten tartózkodás ideje alatt. A nemzeti lobogó egyben a hajó dísze is.

Kérdésed van? Tedd fel!

Hívj! +36 30 452 9879

Időjárás garancia

Nem tudod használni a vitorlás vagy motoros hajót az alkalmatlan időjárás miatt? Van megoldás. Részletek az ÁSZF oldalon.

Fizethetsz Pihenőkártyával

Hivatalos elfogadóhelyként nálunk a vitorlázás után fizethetsz OTP, K&H, MKB Széchenyi Pihenőkártyával.

0-24 Telefonszolgálat

Szükség esetén a nap 24 órájában, a hét minden napján elérsz minket a megadott elérhetőségek bármelyikén, hogy segítségedre lehessünk.