Mit tegyél, és mit ne tegyél vitorlásbérléskor?

Összegyűjtöttük számodra a legfontosabb tanulságokat, amiket ha megteszel, vagy éppen nem teszel meg, a vitorlásbérlés életreszóló élmény marad számodra.

Használd ki az egész szezont!

A Füredyachtnál már március 15-től egészen november 15-ig tudsz hajót bérelni. Használd ki az egész szezont, gondolkozz az elő- és utószezonban is, vagy ha mindenképpen a nyári csúcsban szeretnél hajót bérelni, akár 1 évre előre foglald le a kiszemelt hajót.

Hívj bátran, akkor is találunk megoldást, ha foglalt a kívánt hajó!

Ha az online rendszerünkben lévő hajóink közül nem találsz a számodra megfelelő szabad időpontot vagy hajót, mindenképpen hívj minket vagy írj nekünk, és találunk megfelelő hajót és időpontot.

Nyerj egy plusz élményt a bérlésedhez!

Ha szeretnéd a hajóbérlés idejét egy éjszakával meghosszabbítani, elég csak jelezned felénk, és a hajó foglaltságát figyelembe véve a  bérlési időszakot megelőző estén 19.30-tól már átadjuk a hajót, melynek díja 30.000,-ft/éj.

Amit mindenképpen hozz el és vegyél figyelembe kapitányként bérléskor!

Hajóvezetői engedély, személyigazolvány, mobiltelefon mindig legyen nálad a hajóbérlés ideje alatt. Átvételkor nézd át a hajót rsézletesen kívül-belül, ellenőrizd a készletek és felszerelések meglétét, nézd meg, hogy a hajó okmányai, a hajólevél, bérbeadási igazolás, bérleti szerződés minden esetben legyen veled a hajó fedélzetén.

Kihajózás előtt mindig vizsgáld meg és nézz utána a várható időjárásnak, hiszen nagyban befolyásolhatja a tervezett túra útvonalát és idejét. Minden esetben gondoskkodj az átgondolt feladatkiosztásról az utasaid között. Kifutás előtt kapitányként mindig rendezd el a köteleket és ellenőrizd a hajó biztonsági berendezéseit, folyadékszintjeit, utasait.

A hirtelen jött balatoni vihar csak legenda. A szél erősödésére a jól kiépített viharjelző rendszer legalább 1 órával előtte figyelmeztet.

Élj a bérlésfelkészítő tanfolyam lehetőségével, spórolj 50%-ot!

A Füredyacht összes hajója bérbevehető kapitányi szolgáltatással vagy kapitány nélkül is, azonban ha még nem vagy biztos a tudásodban, és magabiztosabb tudást szeretnél szerezni a kiválasztott hajón, gyere el bérlésfelkészítő tanfolyamunk egyikére és a bérlésed első napját 50%-ban mi álljuk! Így tudást és kedvezményt is szerezhetsz egy időben!

Csomagolj és öltözz megfelelően!

Vitorláshajóra kényelmes, több rétegű ruházatban érdemes jönnöd, puha, gumitalpú cipőben. Hőérzetünk erős szélben nagy mértékben csökken, ezt vedd figyelembe a ruházatod összállításakor! Nyáron naptej, napszemüveg és nap elleni védelemre alkalmas sapka elengedhetetlen egy kellemes vitorlázáshoz. A jobb helykihasználás érdekében a személyes holmik tárolásához mindenképpen sporttáskát válassz utazótáska helyett. Sporttáskádat könnyedén félbehajtva elhelyezheted egy ágy alatti tárolóban, így nem foglal helyet.

Jelezd, ha gyermek mentőmellényre lesz szükség a hajón!

A bérlés ideje alatt a hajón tartózkodó gyermekek mentőmellényéről is gondoskodunk, elegendő, ha a bérlés kezdetekor jelzed, hogy milyen súlyú gyermekeknek kell a mellény.

Töltsd fel a hajót előhűtött italokkal!

Mindegyik hajónk rendelkezik hűtőszekrénnyel. Érdemes azonban ezeket előhűtött itallal feltöltened, hiszen a korlátozott lehetőségek miatt a hajók hűtője lassabban hűt, mint egy háztartási hűtőgép.

Gondoskodj megfelelő mennyiségű ivóvízről!

Bérléskor a hajókat feltöltött víztartályokkal, ezüst alapú fertőtlenítővel kezelve adjuk át. Azonban a tartályban található víz nem ivóvíz minőségű, fogyasztásra nem alkalmas, ezért érdemes megfelelő mennyiségű palackozott ivóvíz készlettel érkezned a hajóra.

Használd a mosdót körültekintően!

Hajóink mindegyike rendelkezik “feketevíz” tartállyal, így a wc használata mindenhol megengedett. A kényelem érdekében a kikötőkben a kiépített vizesblokkok használatát javasoljuk. A wc kagylóba soha ne dobj papírt, a használt papír tárolására a hajókban külön erre a célra kialakított szemetesek alkalmasak.

Használd a puffereket rendeltetésük szerint!

Az esetleges sérülések elkerülése érdekében a hajókon található pufferek használatára is fordíts különös gondot! Soha ne állj ki vagy be kikötő oszlopok közé a hajó oldalán lógó pufferekkel, mert azok elakadhatnak, leszakadhatnak és adott esetben akár a hajó irányát is eltéríthetik. A fenderek rendeltetésük szerint a már nem mozgásban lévő hajó oldalát védik meg egy másik, szomszédos hajótól vagy a mólótól. Vitorlázás közben is vedd be a puffereket, hiszen semmilyen szempontból nem előnyös a vízen pattogó ütközőbója.

Ellenőrizd a hajót minden kikötés után!

Kikötést követően mindig nézd át a hajót, különösen azokat a kikötőbikára készített csomókat, amelyeket kezdő utasaid készítettek. Ellenőrizd a vitorlák rögzítését, az elektromos kábel csatlakozását, a fedélzeti nyílások fedeleit, egyszóval gondosan hagyd a hajót a kikötőhelyén.

Indulás előtt gondold át a lehetséges útjog adási és kitérési helyzeteket!

Mielőtt kihajózol, minden esetben gondold végig a lehetséges útjog adási és kitérési helyzeteket. Gondolj a backboard szabályra és a szél alatti hajó szabályra! Ha egy másik hajót állandó orrszögben látsz közeledni, összeütközés veszélye áll fenn. A nem útjogos hajó határozott kitérése szükséges  a helyzet megoldására.

Kikötőben közlekedj mindig megfontoltan!

Kikötőben mindig várd meg az indulással az éppen kikötési manővere közben lévő hajót, és a kikötő területén körültekintő, biztonságos sebességgel és jobbra tartással közlekedj, így elejét veheted a gyakori és felesleges kikötői károknak.

Különösen figyelj a Tihany-révnél!

A Tihany-révnél különös körültekintéssel tartsd be a kardinális bója jelzéseket, melyeket megtalálsz a hajó fedélzetén a pilot könyvben, és mindig azok iránymutatása szerint kelj át a szoroson!

Használd a lobogót, ha a fedélzeten vagy!

Ha a fedélzeten tartózkodsz te vagy az utasok közül bárki, használd mindig a lobogót a fedélzeten tartózkodás ideje alatt. A nemzeti lobogó egyben a hajó dísze is.

Kérdésed van? Tedd fel!

Hívj! +36 30 452 9879

Időjárás garancia

Nem tudod használni a vitorlás vagy motoros hajót az alkalmatlan időjárás miatt? Van megoldás. Részletek az ÁSZF oldalon.

Fizethetsz Pihenőkártyával

Hivatalos elfogadóhelyként nálunk a vitorlás bérlés után fizethetsz OTP, K&H, MKB Széchenyi Pihenőkártyával.

0-24 Telefonszolgálat

Szükség esetén a nap 24 órájában, a hét minden napján elérsz minket a megadott elérhetőségek bármelyikén, hogy segítségedre lehessünk.